Warning: filemtime(): stat failed for /var/www/honvedelem_prod/wp-content/uploads/2019/11/Honved-egyuttes-konyv.png in /var/www/honvedelem_prod/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952

Warning: filemtime(): stat failed for /var/www/honvedelem_prod/wp-content/uploads/2019/11/makovinyi.jpg in /var/www/honvedelem_prod/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952

Warning: filemtime(): stat failed for /var/www/honvedelem_prod/wp-content/uploads/2019/11/20191010_091611.png in /var/www/honvedelem_prod/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952

Warning: filemtime(): stat failed for /var/www/honvedelem_prod/wp-content/uploads/2019/11/Honved-egyuttes-konyv02.png in /var/www/honvedelem_prod/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952

A Honvéd Együttes megalakulásának 70. évfordulója alkalmából a társulat – egykori és mostani táncművészek, énekesek, színészek, zenészek, technikai kollégák és vezetők – tevékenysége előtt tiszteleg ez a jubileumi kiadvány.

Az album látványos időutazás a kezdetektől, egészen napjainkig, ajánlott olvasmány minden művészetkedvelőnek. A magyar és angol nyelvű kötetet visszaemlékezések, vallomások és köszöntések színesítik, illetve fényképek sokasága illusztrálja.

Minthogy a honvédség nem óhajtja énekkarát tovább fenntartani, szükségét érzem, hogy szót emeljek fennmaradása mellett.
Művészi szempontból halálos vétek lenne ezt a hosszú évek munkájával felépített együttest szélnek ereszteni, amely nemcsak itthon, de az egész világon párját ritkító tökélyre jutott, és hivatva van, hogy a magyar művészet hírét és hitelét bel- és külföldön egyaránt gyarapítsa.
Népnevelő szerepe és hatása óriási lehetne, mert mindenhova eljuttatná a jó zenét, s most újra nekilendülő műkedvelő énekkaroknak serkentő példát adna.
Gazdasági szempontból feloszlatása annyi lenne, mintha az eddig ráfordított tetemes költséget a Dunába dobtuk volna […] Csak további fenntartása térítené meg az eddig ráfordított költséget […]
Mindezek figyelembe vételével fenntartását a magyar kultúra érdekében elengedhetetlennek vélem.

1975. január 15.

Kodály Zoltán

A történetet végigkövető fejezetekben az adott korszak ikonikus együttestagjainak visszaemlékezései és múltidéző vallomásai, a látványos képi világgal kiegészülve, különleges élményt ígérnek az olvasónak.

Egy fejezetben kiemelkedő, mai művészeti intézmények (Magyar Állami Operaház, Művészetek Palotája, Nemzeti Színház, Nemzeti Táncszínház) vezetői köszöntik az évfordulóját ünneplő Honvéd Együttest.

A kötet hasznos adattárral zárul, nevekben és évszámokban összefoglalva az elmúlt 70 évet.

A Mészöly Gábor által jegyzett kötet látványos és méltó módon mutatja be az együttes múltját és jelenét, a hazai és nemzetközi művészeti életben elért sikereit. A dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi miniszterének előszavával megjelent könyv tényszerűen, ugyanakkor olvasmányosan ismerteti a Honvéd Együttes hét évtizedes múltjának történetét.

Ez a reprezentatív emlékalbum kötelező darab minden műértő és műkedvelő olvasó számára.

A tánckarban érzelmileg is kötődtünk egymáshoz – vallja Makovinyi Tibor, aki ma néptáncoktató és az ExperiDance Táncakadémiájának mestere. – Segítettünk egymásnak a magánéletben is, ha kellett… Értelmiségi együttesnek tartottak minket, mert elvárás volt Tatától, hogy folyton művelődjünk. Könyveket olvastunk, színházba és kiállításokra jártunk, filmeket néztünk együtt és utána megbeszéltük. A külföldi turnékon is Tata megteremtette a lehetőséget nekünk, hogy vagy ő, vagy egy-egy tudós ismerőse végigvezessen bennünket valamelyik fontos történelmi helyszínen, múzeumon. Egy életformát és szemléletet kaptunk. Én huszonhat évet töltöttem a Honvéd Együttesnél. Ebből huszonnégyet Novák Ferenc vezetése alatt, az utolsó két évben már Zsuráfszky Zoltánnal. Ennyi idő alatt sok mindent megél az ember. Nincs hiányérzetem. Koreográfiákat is készíthettem, taníthatok. Előadói munkámat többször is díjazták. A hétköznapokban neveljük gyerekeinket párommal, Truppel Mariann-nal, aki mindig mindenben a társam volt. Először évfolyamtársam, majd munkatársam, sok szép darabban táncos párom, és 31 éve feleségem. Kell ennél több?

Truppel Mariann és Makovinyi Tibor,
a Kocsonya Mihály házassága civódó párja

AJÁNDÉK CD-MELLÉKLET

Az együttes művészeti karainak meghatározó jelentőségű hangfelvételeivel

 1. Novikov–László Zs.: Tüzérinduló
  A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének énekkara és szimfonikus zenekara
  Vezényel: Kis István
  Szólista: Mészáros Lajos
 1. Bihari János: Verbunkos – Szalai Antal és népi zenekara
 2. Liszt Ferenc: Magyar király-dal
  Honvéd Együttes Énekkara
  Vezényel: Zámbó István
 1. Magyarország az én kedves szép hazám – Szvorák Katalin
 1. Verbunk és szapora (Kalotaszegi népzene)
  Hegedős Együttes
 1. Virágom-virágom (Ismeretlen 18. századi szerző)
  Honvéd Együttes Férfikara
  Vezényel: Zámbó István
 1. Fölszállott a páva – Herczku Ágnes
  Kodály Zoltán–Ady Endre: Fölszállott a páva
  Honvéd Együttes Férfikara
  Vezényel: Riederauer Richárd
 1. Rákóczi-induló (Népzenei változat) – Ökrös Csaba
  H. Berlioz: Rákóczi-induló – Szalai Antal és népi zenekara
 1. Fordulj, kedves lovam… – Balogh Márton
 1. Kövesdi István: Mi vagyunk a rónán járók
  Balogh Márton, Schmidt Ferenc, Molnár Zoltán
  Callixtus pápa rendelete – Ószabó István
  Reményi Ede: Repülj, fecském – Szalai Antal és népi zenekara
 1. Moldvai és mezőségi népzene – a Hegedős Együttes felvételeiből
  Részletek az Utolsó leltár és a Tündérkert című táncjátékok zenéjéből
  Koreográfus: Diószegi László
  Művészeti vezető: Novák Ferenc
 1. Ha felmegyek arra a magos nagy hegyre – Szvorák Katalin
 1. Székvárostól nyugatról keletre…
  Balogh Márton – Szalai Antal és népi zenekara
 1. Bartók Béla: Rég megmondtam bús gerlice
  Béreslegény…
  Honvéd Együttes Férfikara
  Művészeti vezető: Strausz Kálmán
 1. Rossa László: A helység kalapácsa (a táncjáték fináléja)
  Szalai Antal kibővített népi zenekara – Hegedős Együttes
  Koreográfus: Novák Ferenc
 1. Kis Ferenc: Részlet a Ballare című produkció zenéjéből
  Koreográfus: Vincze Zsuzsa
 1. Rossa László: Báli ének és Caluser
  Részletek a Drakula című táncjátékból
  Kibővített Gázsa zenekar
  Koreográfus: Zsuráfszky Zoltán
 1. Rossa László: Csipkerózsika (a táncjáték fináléja)
  Gázsa zenekar és a tánckar
  Koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

A CD-melléklet   szerkesztője: Aranyos Károly

                            zenei szerkesztője: Rossa László

                            hangmérnöke: Ferenczi János

Büszkék vagyunk rá…

A Honvéd Együttes évtizedeken átívelő története és elhivatott munkája sokunk számára inspiráció: öröm látni, ahogy repertoárjukban összefonódik a hagyományok mély tisztelete, megőrzése és a folyamatos megújulás.

Hazánk egyetlen hivatásos férfi kara, a Honvéd Férfikar páratlan hangterjedelemmel párosuló érzelemgazdagsága, a kórusban rejlő drámai erő és a lenyűgöző kifejezőkészség számtalan meghódítandó műfajt kínál az együttes számára: nagyszabású komolyzenei koncerteken, operabemutatókon csodálhatja meg tehetségüket a közönség, de a világzene, a crossover és a könnyűzene területén is rendre megmutatják felkészültségüket. A korábbi Honvéd Táncszínháznak, ma már Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek pedig nemcsak felejthetetlen látványvilágú táncelőadásokat és virtuóz koreográfiákat köszönhetünk, hanem azt is, hogy a néptánc nemzetközi hírű nagyköveteiként produkcióikon át újabb és újabb generációknak mutatják meg a Kárpát-medence néptánckincsének hihetetlen gazdagságát, népművészetünk ragyogó viseleteit, népzenénk magával ragadó dallamait és a táncmozdulatok utánozhatatlan dinamikáját itthon és az országhatárainkon túl is. Büszkék vagyunk rá, hogy a Honvéd Együttes és annak minden tagozata az intézmény megnyitása óta visszatérő fellépő a Müpában, és 2005-től napjainkig közel száz alkalommal köszönthettük őket a Fesztivál Színház és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán.

Káel Csaba

a Művészetek Palotája vezérigazgatója

Kiadás éve: 2019

ISBN: 978 963 327 785 0

Terjedelem: 216 oldal

Ár: 6200 Ft helyett 25% kedvezménnyel 4650 Ft.