A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE 

Életben tartani

Egészen különleges lehetőségeket is biztosított az a komplex sérültellátó tréning, melyen az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítőezred tíz katonája vett részt. 

A sokoldalú svéd

Éleslövészet keretében is kipróbálhatták a magyar katonák a honvédség új páncéltörő fegyverét, a svéd eredetű Carl Gustaf M4-est. 

A Vasmacska kilenc élete

Először hajtottak végre közösen vízi köteléklövészetet a Szerb Folyami Flottilla, illetve az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred katonái.

FÓKUSZBAN

Lassú felpörgés

Több évszázados múltra tekint vissza az elképzelés, ami aztán a helikopter formájában valósult meg. A repülőeszközök e speciális fajtájának fejlődése azonban igazából a 20. században indult el.

Tévésztárok

A katonai alkalmazás tekintetében még „újoncnak” számító helikopterek fejlődésének két ázsiai konfliktus, a koreai és a vietnami háború, illetve az ott szerzett tapasztalatok adtak óriási lökést.

A jelen harcosai

A hazai forgószárnyas-képesség központja az MH 86. Szolnok Helikopterbázis: az alakulat hajózói jelenleg négy típust repülnek.

Épülnek már…

Az Airbus cég a közelmúltban magyar újságírókat látott vendégül, akiknek bemutatta, hol és hogyan készül a hamarosan a honvédség által is rendszeresítendő H145M könnyű, többfeladatú helikopter.

 Az első fecskék

Ha minden a tervek szerint alakul, az év vége előtt négy magyar felségjelzésű Airbus H145M könnyű, többcélú helikopter érkezik Szolnokra. A gépekhez ugyanakkor kell az azokat üzemeltető személyzet is…

HÁTORSZÁG

Nincs kegyelem

1849. október 6. a nemzet egyik legsötétebb napjaként vonult be a magyar történelembe: 170 esztendővel ezelőtt ekkor végezték ki Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt, Aradon pedig a szabadságharc tizenkét tábornokát és egy ezredesét.

Speciális szabályok

A nem fegyveres külszolgálatot teljesítő katonák egészségbiztosítási ellátásait részletező cikksorozatunk utolsó részében a külföldre vezénylés ideje alatt történő gyermekvállalással kapcsolatos egészségügyi ellátások szabályaival foglalkozunk.

Közérdekű

Összeállításunkban búcsúzunk egykori kollégánktól, a Magyar Honvéd volt főszerkesztőjétől, a 2019. október elsején elhunyt Szabó Bélától. Közöljük továbbá a 2019. augusztus 26. és szeptember 20. között meghalt katonák, közalkalmazottak neveit.