A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Nincs lehetetlen!
Az amatőrök foglalkoznak a stratégiával, a profik a logisztikával – tartja a régi katonamondás. Kétségtelen, hogy manapság sikeres művelet és működő haderő egyaránt nem létezne megfelelő logisztikai képességek nélkül.

Közösen, biztonságban
Másodszor hajtottak végre közös kiképzési feladatokat a Közép-európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation – CEDC) országainak katonái és rendvédelmi szakemberei. 2017-ben Ausztriában gyakorlatoztak a résztvevők, idén pedig hazánk adott otthont a kiképzési rendezvénynek.

FÓKUSZBAN

Hiánypótlás
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2012-ben kezdett bele abba a vállalkozásba, amelynek célja, hogy kereshető, digitális formában publikussá tegyék az első világháborúban elesett, eltűnt, fogságba került vagy megsebesült magyar katonák adatbázisát. A munka a végső szakaszába ért.

Végtisztesség
Hogyan történt a harcokban elesett katona azonosítása, temetése? Milyen szabályai voltak a háborús veszteségek nyilvántartásának? Ki értesíthette az elhunyt személy hozzátartozóit? Számos olyan kérdés, melyekkel a magyar katonai vezetésnek is foglalkoznia kellett a második világháború során.

Múltkutatók
Első hallásra azt gondolhatjuk, hogy a hadisírgondozás csupán a hősi sírok karbantartását, esetleg felújítását foglalja magában. Ezek fontos elemei ugyan, de közel sem teszik ki az egészét ennek a különleges területnek. A hadisírgondozás valójában egy komplex, több síkú feladatrendszert takar.

Nehéz terep
A külhoni hadisírgondozás intézményi kereteinek biztosítása gyakorlatilag már az első világháború idején szükségessé vált, hiszen a távoli frontokon elesett magyar katonák azonosításáról, az emberveszteség nyilvántartásáról és a hősök méltó eltemetéséről, esetenként hazaszállításáról gondoskodni kellett. A kiemelt feladatok közé tartozott még a hadszínterek közelében létrehozott katonatemetők fenntartása is.

Végtelen történet
Magyarországon az első világháború előtt nem létezett intézményesült és szabályozott hadisírgondozás. A hősi halottak temetésének szabályozását, valamint a hadisírok és katonatemetők gondozásának szükségességét a modern, gépi háborúk tömeges embervesztesége tette elkerülhetetlenné.

Az életem árán is…
A katonák halál utáni, kitüntetéssel történő elismerése a 20. századig nem volt bevett szokás a hadseregekben. A legmagasabb brit érdemrend, a Viktória kereszt esetén is csak 1907-ben vezették be a posztumusz adományozás lehetőségét. Ám az első világháború okozta kataklizma és a hatalmas méretű veszteségek változást hoztak ezen a téren is.

HÁTORSZÁG

Közérdekű
Összeállításunkban búcsúzunk egykori kollégánktól, a Zrínyi Könyvkiadó korábbi főszerkesztőjétől, a közelmúltban elhunyt Mónus Miklóstól. Közöljük továbbá a nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából kitüntetésben, elismerésben részesültek névsorát, illetve a 2019. szeptember 23. és október 18. között meghalt katonák, közalkalmazottak neveit.