Warning: filemtime(): stat failed for /var/www/honvedelem_prod/wp-content/uploads/2019/12/20191208-emlekgula-04.jpg in /var/www/honvedelem_prod/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952

Warning: filemtime(): stat failed for /var/www/honvedelem_prod/wp-content/uploads/2019/12/20191208-emlekgula-01.jpg in /var/www/honvedelem_prod/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952

Warning: filemtime(): stat failed for /var/www/honvedelem_prod/wp-content/uploads/2019/12/20191208-emlekgula-02.jpg in /var/www/honvedelem_prod/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952

Warning: filemtime(): stat failed for /var/www/honvedelem_prod/wp-content/uploads/2019/12/20191208-emlekgula-03.jpg in /var/www/honvedelem_prod/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952
Ünnepélyes keretek között avatták fel a Doberdó-fennsík egyik legfontosabb magyar első világháborús felújított emlékhelyét San Martino del Carsóban, december 7-én. A Magyar Királyi nagyváradi 4. honvéd gyalogezred Templomdombon álló emlékgúlájának felújítását a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) is támogatta.

A falu és az emlékmű környéke nagyon súlyos harcok helyszíne volt 1915 júliusától 1916. augusztus 9-ig. A nagyváradiak mellett szinte minden Doberdón harcolt magyar ezred, önálló zászlóalj is megfordult a településen és a Templomdomb környékén. 

A Templomdombon, közvetlenül a háború alatt rommá lőtt templom mellett állt a szegedi 46-osok doberdói fája is, s innen került Szegedre, Aba-Novák Vilmos által megfestve pedig a szegedi Hősök kapujára.

A nagyváradi 4-es honvédek legendás parancsnoka, Kratochvil Károly négy emlékgúlát emelt az Isonzónál az ezred legsúlyosabb harcainak színhelyén, miután a terület 1917 őszén újra az osztrák-magyar csapatok kezébe került. Ezek közül a legismertebbnek tekinthető San Martino del Carsói közvetlenül a templomrom mellé, a „Halálrét” szélére épült.

A Nagy Háborút követő évtizedek alatt az emlékgúla állapota teljesen leromlott. 1994-ben az olasz katonai hagyományokat ápoló Gradisca d’ Isonzo-i és Fogliano Redipulia-i alpini szervezetek állították helyre az akkorra már teljesen romossá vált emlékművet.

Az elmúlt 25 év alatt szintén romlott az állapota, így lassan ismét felújításra szorult, amire a helyi múzeumot is működtető Karszti Barlangász Egyesület kezdeményezésére idén magyar állami és civil szervezeti támogatással kerülhetett sor.

A felújított emlékgúla december 7-ei ünnepélyes átadásán – mások mellett – részt vett dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parncsnoka és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója.