Warning: filemtime(): stat failed for /var/www/honvedelem_prod/wp-content/uploads/2019/12/20191205_osztrák_ddtbk_NKE-1.jpg in /var/www/honvedelem_prod/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952

Warning: filemtime(): stat failed for /var/www/honvedelem_prod/wp-content/uploads/2019/12/20191205_osztrák_ddtbk_NKE-2.jpg in /var/www/honvedelem_prod/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/helpers/MultiViewOptions.php on line 1952
A szomszédos Ausztriával folytatódott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon a Ludovika Katonai Attasé Fórum előadássorozat. „Austria and Neutrality in the 21st Century” címmel Daniel Pregl dandártábornok tartott előadást december 2-án a Ludovika Kávézóban.

A tábornok 1975-ben lépett be az osztrák haderőbe és az elmúlt több mint négy évtizedben különböző parancsnoki és törzsbeosztásokban szolgált. Magyarországon már dolgozott katonai attaséként 2000-2003 között.

Az előadás során a hallgatók megismerkedhettek az osztrák semlegesség kialakulásának történelmi okaival, a semlegesség tartalmi elemeinek folyamatos változásával a nemzetközi biztonság alakulásának függvényében, valamint a semlegességnek az osztrák haderő fejlődésére gyakorolt hatásával.

Az előadást követő pódiumbeszélgetésen – amelyet dr. Jobbágy Zoltán ezredes, nemzetközi dékánhelyettes vezetett – Pregl dandártábornok kitért a személyi állomány utánpótlásának helyzetére, a katonanők haderőn belüli arányára, az osztrák hadiipar leépülésre, valamint a katonai költségvetésre.

A pódiumbeszélgetést követően a hallgatóságnak lehetősége volt kérdések feltevésére.